VER & DICHTBIJ
Door: silvia van der wal
Silvia is cultureel antropoloog en fiets020 ontdekkingsreizigster. Net terug van haar reizen naar Brazilie en Marokko bekijkt ze Amsterdam Nieuw-West vanuit een nieuw perspectief. Ze zoekt en vindt de leukste fietsplekjes, fietsroutes, slimme tussendoorweggetjes, maar ze laat ook zien hoe er in andere landen wordt gefietst en doet hiervan verslag op haar blog.
...en nu nooit meer zeuren dat het te koud is om te fietsen
Uit het onderzoek komt naar voren dat één van de redenen waarom jongeren niet/weinig fietsen is omdat zij dan gaan zweten en zo niet gezien willen worden. Wat is er mis met zweten? Neem eens een voorbeeld aan dit meisje dat de fiets voor van alles inzet....
DRUK! (india)
In de meeste grote steden in India is het verkeer op het eerste gezicht een chaos; fietsen, riksjas, motoren, koeien alles loopt en rijdt door elkaar heen, zoals je in bovenstaande clip kunt zien (gefilmd vanuit een motor riksja). De dagelijkse fietsroutes worden al gauw heel avontuurlijk als je ziet hoe deze fietsers overal tussendoor moeten sturen! Wat is in Nederland in vergelijking het verkeer dan keurig geregeld! Toch? Of niet? Kijk eens naar het Nederlandse filmpje hieronder en zoek de verschillen!
DRUK! (NEDERLand)
Georganiseerde chaos in Nederland? Zie je veel verschil met India? In ieder geval houdt iedereen zich aan de verkeersregels ;).
rustig fietsen (IN NIeUW-WEST)
Ik hou er van om te fietsen door Nieuw-West. Het liefst doe ik dat als er weinig wind staat, dan hoor je soms de stilte, maar als het hard waait dan zet ik gewoon mijn koptelefoon op, want met een muziekje erbij ben je ook zo thuis...
De Nieuw-west fietsfamilie
Deze jongeren ontmoette ik vorige zomer in Nieuw-West en maken deel uit van ‘één grote fietsfamilie’ aldus één van de meiden uit de groep. De hele groep fietst veel, eigenlijk vrijwel dagelijks. Hoewel ik ze nu tref bij het Jan van Zutphen Plantsoen, fietsen ze het liefst richting De Nieuwe Meer. Zowel Nikita, Roly als Soufian geven aan dat ze thuis meerdere fietsen hebben, ze gebruiken gewoon telkens de best werkende fiets. Fietsen repareren doen ze eigenlijk nooit. Roly fietst ook veel op zijn mountainbike. Omdat Soufian er nu ook bij is, heeft Roly zijn gewone fiets gepakt, zodat Soufian relaxt achterop kan zitten. De jongen rechts wilde graag incognito blijven, ook cool.
De mooiste fietspaden ter wereld
Als cultureel antropoloog ben ik geïnteresseerd in andere culturen. Zo vind ik het leuk en interessant om te kijken hoe er in andere landen gefietst wordt. In mijn blog ga ik ook op zoek naar het spannendste of mooiste fietspad ter wereld. Help je mee zoeken? Je kunt je filmpje doorsturen naar [email protected]. Hierboven een fietspad in Indonesië, misschien niet zo goed onderhouden, wel een prachtige locatie!
bananenfiets
Dit is Memeth, hij en ik halen elkaar al een paar keer in tussen Oud Zuid en Station Lelielaan. Zijn fiets zie je veel in Nieuw-West, echt zo'n relaxte omafiets. Hij vertelt er trots over: "Zelf in elkaar gezet! Ik kan eigenlijk het meeste wel maken aan een fiets, remmen, banden..” Altijd handig om met fietsen om te kunnen gaan, vindt Memeth. "Bij ons thuis fietst iedereen". "Sommige mensen noemen dit een bananenfiets, want zeg nou zelf zo'n fiets heeft toch meer de vorm van een banaan dan van een een oma?".
WERELDFIETS: African bicycle dancer
De reacties onder dit filmpje op dit filmpje op youtube zijn vooral: geef deze jongen een BMX fiets! Maar he het gaat m zo ook prima af op deze 'gewone' fiets. Maar wat nou als je dit wel op een BMX fiets kunt? Check even onderstaand filmpje van een jongen uit Amerika: